7 Ocak 2010 Perşembe

Korfbol Oyun Kuralları

Korfbol, bir sepete (korfa) top atmaya çalışan dört bayan dört erkek oyuncudan oluşan bir takımla dikdörtgen bir oyun alanında el ile oynanan bir spordur. Sporun başlıca özellikleri çok yönlü beceriyi, işbirliği içinde oyunu, kontrollü fiziksel teması ve cinsiyet eşitliğini kapsar.

Bölüm 1: Saha ve malzeme

1.1 Oyun alanı
Oyun alanı ile sınır çizgileriyle birlikte oyun sahası ve yedek sıraları kastedilmektedir.
a) saha
Sahanın boyutları içeride 40x20 m (en az 7 m. tavan yüksekliği olmalıdır), dışarıda 60x30 m’dir ve iki eşit bölgeye ayrılmıştır. Uzunluğun genişliğe oranı 2:1 dir.
b) Sınır Bölgesi
Sınır bölgesi en az 1 metre genişliğinde olmalı ve oyun sahasını çevrelemelidir. Bu bölgede hiçbir engel bulunmamalıdır.
c) yedek sırası
Yedek sıraları kenar çizgilerin bir tarafına yerleştirilmelidirler. Mümkünse oyun sahasından en az 2 metre uzakta olmalıdır. Orta çizginin her bir kenarında ve birbirlerine en az iki metre uzaklıkta olmalıdırlar.

1.2 İşaretleme
Tüm oyun alanı kolay görülebilen 3-5 cm. eninde bantlarla işaretlenir. İki bölgeyi ayıran çizgi de aynı şekilde işaretlenmelidir. Penaltı noktaları direklerin önünden 2,5 m mesafede işaretlenmelidir.

1.3 Direk
Direkler sahanın uzunlamasına eksenine bitiş çizgisinden 6.67 metrelik mesafeye yerleştirilir. Direkler yuvarlak olmalı ve dış çapı 4,5 – 8 cm olan metal boru, sağlam ağaç veya yapay materyalden yapılabilir. Direkler zemine dikey olarak yerleştirilir

1.4 Sepet (korf)
Silindir şeklinde olan dipsiz sepetler her bir direğe yerleştirilir. Sepetlerin yüzü merkeze dönük ve üst kenarı zeminden 3,5 m yukarıda olmalıdır. Sepetler 23.5 - 25 cm yüksekliğindedir ve 39-41 cm’lik bir genişliği vardır. Sepetin üst kenarının genişliği 2-3 cm olmalıdır. Sepetler kamıştan veya onaylanmış sentetik malzemeden yapılır. Birbirine benzer, tek renk ve zemine zıt bir renkte olmalıdır. Sepetler direğe hareket etmeyecek şekilde bağlanmalı ve direk sepetin üzerinden çıkıntı yapmamalıdır. Aşağıda metal destek kullanılıyorsa direğin çevresinde dörtte birlik bir alanı kaplayabilir.

1.5 Top
Korfbol IKF tarafından onaylanmış 5 numaralı yuvarlak bir topla oynanır. Top iki renk olmalıdır. (beyaz ve siyah renkler tercih edilir.) Topun çevresi 68 –70,5 cm, ağırlığı 445 – 475 gr. olmalıdır. Top yaklaşık 1,80 metrelik bir yükseklikten oyun alanına bırakıldığında, 1,10 ile 1, 30 m. arasında bir yüksekliğe sekmelidir.

1.6. Oyuncu ve resmi görevlilerin malzemeleri
Her bir takım oyuncuları diğer takımdan farklı forma giyinmelidir. Hakem ve yardımcısı karşılaşma yapan takımlardan farklı giyinmelidir. Hiç kimseye oyun sırasında bir kazaya sebep olabilecek bir aksesuar takmasına izin verilmez.

Bölüm 2: Kişiler
2.1 Oyuncular

  1. sayısı ve pozisyonu

Her takım 4 bayan ve 4 erkek oyuncudan oluşur. Her bir bölgede 2 erkek ve 2 bayan oyuncu yer alır.

  1. eksik takımlar

Bir veya iki takım da eksik olduğunda, her iki bölgede de her iki takımdan üçten az oyuncu yoksa ve hiçbir bölgede bir bayan iki erkek oyuncuyla bir erkek iki bayan oyuncu karşı karşıya gelmiyorsa oyun başlayıp devam edebilir.

  1. oyuncu değişikliği

Her takımdan dört oyuncu değişikliğine izin verilir. İzin verilen sayıda oyuncu değişikliği yapıldıktan sonra bir oyuncu sakatlanırsa ve oyuna devam edemeyeceğine hakem de karar verirse, bu oyuncu hakem izniyle değiştirilebilir. Bir kez bir oyuncu değişirse aynı oyuncu oyuna geri dönemez. Çıkarılan oyuncular takımın tam olmasını sürdürmek için yedek oyuncuyla yer değiştirilebilir.

2.2 Kaptan, antrenör ve takımla ilgili diğer kişiler
a) Kaptan
Her bir takımdan bir oyuncu kaptandır. Sol kolunun üst kısmına kolay görülebilen bir bant takar. Takımı temsil eder ve oyuncuların doğru yönetiminden sorumludur. Antrenörün yokluğunda ayrıca antrenörün görevlerini de yerine getirir.
b) Antrenör
Takımın antrenörü maçtan önce kendini hakeme tanıtmalıdır. Diğerlerini rahatsız etmeyecek şekilde takımıyla konuşmak için kısa süreler dışında maç boyunca yedek sırasında oturmalıdır. Oyunun durakladığı sırada oyuncu değişikliği ve mola isteyebilir.
c) Yedek oyuncular ve diğer kişiler
Yedek oyuncuların ve yedek sırasında oturmasına izin verilen diğer kişiler takım üyeleri olarak kabul edilir. Hepsi maç sırasında yedek sırasına oturarak beklemelidir.

2.3 Hakem
Hakem oyunu kontrol eder. Görevleri şunlardır:

  1. salonun, oyun alanının ve malzemelerin (açık alanda oynanıyorsa havanın) uygunluğuna karar vermek.
  2. kuralları uygulamak.
  3. kararlarını açıklarken resmi işaretleri kullanmak
  4. oyun dışındaki bir durumdan bir takım haksız bir avantaj elde ettiğinde harekete geçmek
  5. düdük çalarak oyunun başladığını, bittiğini ve molaları işaret etmek.
  6. oyuncu, antrenör, yedek oyuncu ve takımla ilgili diğer kişiler tarafından yapılan istenilmeyen davranışlar karşısında harekete geçmek
  7. seyircinin müdahalesine karşı harekete geçmek

Cezanın eylemi gerçekleştirmeyen takımın dezavantajı olabileceği (avantaj kuralı) durumlar dışında, oyun durduğunda da dahil olmak üzere hakem herhangi bir kural ihlalini cezalandırmayı seçebilir. Hakem, bir takım oyun dışı koşullardan haksız avantaj elde ederse harekete geçer. Kuşkulu durumlarda karar verir. Atışı kullanacak oyuncu hazır olur olmaz ve tüm yapılması gerekenler (§ 3.9, 3.10 veya 3.11) yerine getirilir getirilmez, hakem düdüğünü çalarak oyunu başlatır. İki kural ihlali aynı zamanda yapılırsa, hakem en ciddi ihlali cezalandırır.
Kural dışı ( istenmeyen) bir davranış durumunda, hakem oyuncu, antrenör, yedek oyuncu veya takımla ilgili kişiyi sarı kart göstererek resmi bir şekilde veya informal (resmi olmayan bir şekilde ) ihtar vermeyi seçebilir. Sarı kart gösterilen bir kişi ikinci kez kural dışı bir davranışta bulunursa kırmızı kart gösterilerek oyun alanından ve sahadan çıkartılır. Kural dışı davranışlara örnekler aşağıda belirtilmiştir: vurma, yumruklama, tekme atma ve kasti olarak rakibe çarpma; özellikle bir ikazdan sonra kural ihlallerini tekrarlamak; bir atış sırasında direği kasti olarak hareket ettirmek; kim için olursa olsun hakaret veya aşağılama tarzında konuşma, söz söyleme; hakem aleyhinde söz söylemek; iyi bir sebep olmaksızın sahayı terk etmek ve moladan sonra pozisyonunu almayı geciktirmek. Ciddi kural dışı davranışlar durumunda (örneğin şiddetli fiziksel saldırı veya hareketle veya sözel olarak ciddi şekilde hakaret ) kişi kırmızı kart gösterilerek hemen oyundan atılır.

2.4 Zaman ve skor hakemi
Eğer mümkünse hakem, bir zaman ve skor hakemi görevlendirir.

2.5 Yardımcı Hakem
Eğer mümkünse, her maçta görevi oyunun kontrolünde hakeme yardım etmek olan bir yardımcı hakem bulunur. Yardımcı hakem bir bayrak taşır ve top oyun dışına çıktığında veya bölgesinde yapılan faulleri hakeme bayrakla gösterir. Hakem, yardımcı hakemden önceden belirlenmemiş görevler için de yardım etmesini isteyebilir.

Bölüm 3: Oyun
3.1 Süre ve mola

  1. Bir maç en fazla 10 dakikalık bir ara ile 2x30 dakika sürer. ( açık alanda 2x35 dakika)
  2. Bir mola 60 saniye sürer ve oyun süresine dahil değildir. Her takım maç sırasında 2 mola isteyebilir.

Hakemin § 3.6 g. kural ihlalinden dolayı meydana gelen gecikmeler veya oyun dışındaki gecikmeler için her bir devreyi uzatma hakkı vardır. Molalar ve oyuncu değişikliği için kullanılan süre oyun süresine dahil değildir.

3.2 Sayı
Bir takımın hücum bölgesinde top sepetten tam olarak geçtiğinde sayı olur.(Takımın kendi sepetinden top geçerse karşı takım için sayı olduğu kabul edilir.) Düdük çalma anında, topun atış yapan oyuncunun elinden çıkması ve defans yapan oyuncunun ulaşamayacağı bir durumda olması şartıyla, savunma oyuncusu tarafından yapılan bir ihlal için hakem önceden düdük çalsa bile sayı geçerlidir. Hakem hücum yapan takım tarafından yapılan haksız bir avantaj veya ihlali önceden gözlemlediyse veya atış defans bölgesinden veya serbest atıştan direkt bir şekilde veya tekrar başlatma sırasında yapılan bir atışsa sayı olarak kabul edilmez. Fazla sayı yapan takım maçı kazanır.

3.3 Diziliş

  1. Diziliş seçimi

Turnuva kurallarına göre ilk yarı hangi takımın hangi korfa (potaya) atış yapacağına karar verilir. Takımlar turnuva kurallarındaki duruma göre oyuncularını iki bölgeye yerleştirir. (Turnuva kurallarının uygulanmadığı durumlarda her takım hakeme hangi oyuncularının ilk hücum yapacak oyuncular olacağını bildirir ve hangi korfa hangi takımın hücum yapacağı kura atışı ile belirlenir.)

  1. Dizilişte değişiklik

Oyun sırasında, düşme veya oyuncunun atılması ve yedek oyuncu olmaması sebebiyle şartlar değişirse, hakem bir değişiklik izni verebilir. § 2.1 b kuralında bahsedilen şartlara uymak gerektiğinde veya rakipli oyuncu sayısı gerekenden az olduğunda hakem bir değişiklik yapılmasını isteyebilir.

3.4 Bölge ve saha değiştirme
Her iki sayıdan sonra oyuncular bölge ve görev değiştirirler. Savunma oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları savunmaya geçerler. Devre arasında saha değişimi vardır fakat görev değişimi olmaz.

3.5 Oyuna başlama
Birinci ve ikinci devreye ve her sayıdan sonra oyuna başlama sahanın merkezinde hücum bölgesinden bir oyuncu tarafından yapılır. İlk yarıda başlangıç ev sahibi takım tarafından, ikinci yarıda misafir takım ve sayı sonrası sayıyı atan takımın rakibi tarafından oyuna başlanır. Aynı kurallar serbest atış için de uygulanır. (§3.9 bakınız)

3.6 Kural İhlalleri
Kural ihlalleri için cezalar ihlallerin defans yapanlar tarafından mı yoksa hücum yapanlar tarafından mı yapıldığına göre belirlenir. Yüksek seviyedeki korfbol oyununda savunma tarafından yapılan bazı ihlaller hafif ihlal (tekrar oyuna başlama ile cezalandırılır) ve ağır ihlal (penaltı noktasından serbest atış ile cezalandırılır) olarak ayrılır. Böyle bir ayrımın yapılamadığı yerde bütün ihlaller ağır olarak kabul edilir ve ihlalin yapıldığı yerden serbest atış kullanılır. Defans oyuncusu tarafından yapılan bazı ihlaller hücum takımının penaltı kullanması kararının verilmesine sebep olabilir (§3.11 maddesine bakınız).
Oyun sırasında aşağıdakiler yasaktır:

  1. topa bacakla veya ayakla vurmak

Defans oyuncusu tarafından yapılan hareket kasti değilse ve sonucunda bir avantaj sağlanmıyorsa (bu durumda serbest atış verilir) bu kuralın tüm ihlaller tekrar başlama ile cezalandırılır. Karşı takım oyuna başlar.

  1. topa yumrukla vurmak

Sıkılmış yumrukla yapılan tüm vuruşlar, bileğe veya elin arkasına çarpsa bile cezalandırılır. Defans oyuncusu tarafından yapılırsa serbest atış, hücum oyuncusu tarafından yapılırsa oyuna tekrar başlama verilir.

  1. ayaklardan başka vücudun herhangi bir bölümü yere (zemine) değdiği durumlarda topu yakalamak veya vurmak

Hem hücum hem de savunma oyuncuları tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. topla koşmak

Topla koşmak iş birliği koşuluna aykırıdır. Topla pozisyon değiştirmeye sadece aşağıdaki üç durumda izin verilir:

  1. Oyuncu hareketsiz dururken topu alır. Bu durumda, istediğinde bir ayağını hareket ettirebilir (diğerini sabit tutarak).

Sabit bir pozisyondan bir oyuncunun özellikle bir atış çabası sırasında top elden çıkmadan bir ayağını hareket ettirip sırasıyla diğer ayağını kaldırmasına izin verilmez. Hareket etmeyen bacağın kalkış için kullanılması şartıyla sıçramaya izin verilir. Oyuncu sıçradıktan sonra sıçradığı yerden başka bir yere topla birlikte inerse bu topla koşma ihlali olarak kabul edilir.

  1. Oyuncu topu tuttuğunda koşuyorsa veya sıçrıyorsa önce durur ve sonra pas verir veya atış yapar. Kural, topu yakaladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tam olarak durmaya çalışmaktır. Durduktan sonra yukarıdaki birinci madde gibi aynı kurallar uygulanır.

  1. Oyuncu, koşarken veya sıçrarken, topu yakalar ve durmadan önce topu fırlatır veya atış yapar. Bu durumda oyuncuya topu yakaladıktan sonra ayağını iki kez yere koymasına izin verilebilir. Oyuncunun ayağını üçüncü kez yere koyması anında topa sahip olmasına izin verilmez.

Hakem hareket eden oyuncunun topu alma anına dikkat etmek zorundadır. Bu kuralı uygularken oyuncunun hareket ettiği yön önemli değildir.
Hem hücum hem de savunma oyuncuları tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. Tek başına oynamak

Tek başına oynamak kasti olarak işbirliğinden kaçınmaktır. Örneğin bir oyuncu, başka bir oyuncunun yardımı olmadan topa kendi sahip olarak pozisyon değiştirmeye çalışır. Oyuncu hissedilir şekilde pozisyonunu değiştiremiyorsa tek başına oynamak cezalandırılmaz veya hem hücum hem de defans oyuncuları tarafından yapılan kasti olmayan işbirliğinden kaçınma ihlali oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. aynı takımdan başka bir oyuncuya topu uzatmak

Top ikinci bir oyuncu tarafından alınmadan önce havada serbest bir şekilde hareket etmelidir.
Hem hücum hem de savunma oyuncuları tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. oyunu gereksiz şekilde geciktirmek

Bu atış fırsatı yaratma veya elde etme denemesini başarısızlığa uğratmayı kapsamaktadır; pas vermeden önce uzun süre beklemek; § 3.10 c kuralındaki gibi pozisyon almayarak serbest atışın yapılmasını geciktirmek; yedek oyuncu değişimi sırasında, mola veya bölge değişimi sonrasında zaman harcamak. Hem hücum hem de savunma oyuncuları tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. rakibin elindeki topa vurmak veya çekmek

Buradaki kriter rakibin topa makul bir şekilde sahip olmasıdır. Bu kontrol topu bir ya da iki elle tutarken de vardır ve ayrıca avuç içi ya da parmakla topu hareketsiz tutması da topun kontrolü altında olduğunu gösterir. Defans oyuncuları tarafından yapılan ihlaller serbest atışla, hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller ise oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. rakibi itmek, sarılmak veya tutmak

Kasti olsun olmasın rakibin serbest hareketini her engelleme yasaktır. Rakibin serbest hareketinin kural dışı engellenmesi, rakip topa sahip olsun ya da olmasın cezalandırılmalıdır. Bu kural bir oyuncunun diğer oyuncuya yol vermesi için zorlamaz, örneğin her oyuncunun istediği şekilde pozisyon almasına izin verilir. Oyuncu hareket eden rakibin yoluna öyle ani çıkar ki bir çarpışma kaçınılmaz olur. Bu durumda cezalandırılır. Defans oyuncuları tarafından yapılan ihlaller serbest atışla, hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller ise oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. topa sahip olan rakibi aşırı şekilde engellemek

İstenilen yönde topun atışını engellemek için oyuncuya engel olunabilir. Özellikle topun yönüne doğru kolları getirerek topa blok yapmaya izin verilir fakat top yerine kollara blok yaparak vücudunu serbest kullanımda rakibi engellemeye veya topa veya topu fırlatan kola vurmaya izin verilmez. Örneğin, engellenen el veya kol temas anında topa doğru hareket etmemelidir. Defans oyuncuları tarafından yapılan ihlaller serbest atışla, hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller ise oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. topu fırlatırken veya atış yaparken karşı cinsten rakibe engel olmak


Defans oyuncuları tarafından yapılan ihlaller serbest atışla, hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller ise oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. başka biri tarafından engellenen bir kişiye ikinci bir oyuncunun savunma yapmaya çalışması

Defans oyuncuları tarafından yapılan ihlaller serbest atışla, hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller ise oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. kendi bölgesinin dışında oynamak

Bir oyuncu bir sınır çizgisine, orta çizgiye veya kendi bölgesi dışında bir yere bastığında veya bir sınır çizgisinden, orta çizgiden veya kendi bölgesi dışında bir yerden sıçradığında kendi bölgesi dışındadır. Oyun rakibi engellemeyi ve topa dokunmayı da içerir. Hem hücum hem de savunma oyuncuları tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. defans yapılırken atış yapmak

Aşağıdaki dört durumda atışın defans pozisyonunda yapıldığı düşünülür:

  1. Potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. (aşağıdaki 2., 3. ve 4. şartların tek başına yeterli olduğu durumlarda defans ve hücum oyuncusunun yakın ve potanın karşıt taraflarında bulunmalarının dışında )
  2. Defans oyuncusu hücum oyuncusuna bir kol uzunluğu mesafesinde bulunmalıdır; bu mesafe, savunma yapan oyuncu ileri doğru eğilmeden hücum oyuncusunun göğsüne dokunabileceği yakınlıkta olmalıdır.
  3. Yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalıdır.
  4. Gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır.

İhlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. diğer hücum oyuncusuna yakın geçerek savunma oyuncusunun geçişini kestikten sonra atış yapmak

“Önünü kesme”, hücum oyuncusuna bir kol mesafede olan savunma oyuncusu hücum oyuncusunu takip edemediğinde meydana gelir. Çünkü hücum oyuncusu, diğer hücum oyuncusuna o kadar yakın geçer ki defans oyuncusu bu hücum oyuncusuyla çarpışır veya çarpışmak üzeredir ve bundan dolayı savunma pozisyonunu bırakır ve akabinde bu hücum oyuncusu atış yapar. “Önünü kesme” suç değildir, sadece bunu yaptıktan sonra atış yapmak kural ihlalidir.
İhlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. defans bölgesinden, serbest atıştan doğrudan potaya atış yapmak

İhlaller korfun altından oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. kendisini tutan rakibi olmadan atış yapmak

Bu hücumun 4 oyuncusuna karşı savunmanın sadece 3 oyuncusu olduğu zaman meydana gelir. Bu durumda hücum yapan takımın antrenörü hakeme ve diğer takımın antrenörüne hangi hücum oyuncusunun atış yapmayacağını bildirir. Hücum oyuncusu değişikliğine oyun durduğunda herhangi bir zaman izin verilir fakat bölge değişimi arasında sadece iki kez hücum oyuncusunun değişikliğine izin verilir. Kendi rakibi olmayan bir hücum oyuncusunun penaltıdan attığı gol sayı olarak kabul edilir.
İhlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. direği hareket ettirerek atışı etkilemek

Bir defans oyuncusu direği hareket ettirdikten sonra top sepetten geçerse sayı olarak kabul edilir. Defans oyuncusu tarafından yapılan bu ihlal için hakem düdüğünü çalmış olsa bile sayı geçerlidir (§ 3.2 maddesine bakınız). Defans oyuncusu tarafından yapılan direğin hareketi bir sayıyı engellediyse bir penaltı verilir. Sayı yapma şansını kaybettiği için penaltı verilir. Bir hücum oyuncusu direği hareket ettirir ve top sepetten geçerse defans yapan takım için oyuna tekrar başlama verilir. Bir hücum oyuncusu direği hareket ettirir ve top sepetten geçmezse, top hücum yapan takımın lehine geri dönmediği sürece hakem düdüğünü çalmaz. Bu durumda savunma yapan takım için oyuna tekrar başlama verilir. Direk bir defans oyuncusu tarafından hareket ettirilir ve direğin hareketi atışın sonucunu etkilemeyecek bir şekilde top sepete değmezse hakem düdüğünü çalmaz.
hızlı hareket etmek için koşarken veya sıçrarken direği tutmak
Defans oyuncuları tarafından yapılan ihlaller serbest atışla, hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller ise oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.

  1. serbest atış veya penaltı için belirtilen şartları ihlal etmek

Hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama defans oyuncuları tarafından yapılan ihlaller ise serbest atışla veya penaltının tekrar atılması ile cezalandırılır

  1. tehlikeli bir şekilde oynamak

Buna bir örnek , Bir hücum oyuncusunun bir kol mesafesinde bulunan defans oyuncusunu diğer hücum oyuncusu ile çarpışmaya zorlamasıdır. Hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır.
v) oyuna tekrar başlama için belirtilen şartları ihlal etmek
Hücum oyuncusu tarafından yapılan ihlaller oyuna tekrar başlama ile cezalandırılır ve kural dışı (istenmeyen) hareket olarak kabul edilir. Savunma oyuncusu tarafından yapılan ihlaller serbest atış ile cezalandırılır ve tekrarlanırsa kural dışı (istenmeyen) hareket olarak kabul edilir.

3.7 Topun oyun alanının dışına çıkması
Top sahanın sınır çizgilerine sahanın dışındaki zemine, bir kişiye veya bir nesneye çarptığında oyun dışıdır. Top ayrıca tavana veya sahanın üstündeki herhangi bir nesneye çarptığında da oyun dışıdır. Top dışarı çıktığında topa en son dokunan takıma karşı oyuna tekrar başlama verilir.

3.8 Hakem atışı
İki rakip oyuncu aynı anda topu tutarsa, hakem oyunu durdurur ve topu havaya fırlatır. Bunun için hakem ilgili bölgeden aynı cinsiyet ve eşit uzunlukta iki oyuncu seçer. Diğer oyuncular 2,5 m’lik bir mesafede durmalıdırlar ve seçilen iki oyuncudan biri topa dokunduktan veya top yere değdikten sonra topa dokunabilirler.

3.9 Oyuna tekrar başlama

  1. Oyuna tekrar başlama ne zaman verilir:

Hakem ( § 3.6 maddedeki) kurallardan birinin ihlal edildiğini işaret ettikten sonra, hücum takımının bir ihlalinden sonra veya savunma yapan takımın hafif bir ihlalinden sonra karşı tarafa oyuna tekrar başlama verilir.

  1. Oyuna tekrar başlamanın yeri:

Oyuna tekrar başlama ihlalin yapıldığı noktadan yapılır. İhlal belirli bir kişiye karşı yapıldıysa (§ 3.6 h, i, j, k, l ve bazen m) oyuna tekrar başlama bu oyuncunun durduğu noktadan yapılır.

  1. Oyuna tekrar başlama nasıl kullanılır:

Oyuncu oyuna tekrar başlama anında top elindeyken hakem düdüğünü çalar. Oyuncu hakem düdüğünü çaldıktan itibaren 4 saniye içinde topu oyuna sokmalıdır. Karşı takım oyuncuları onu engellemez. Oyuna tekrar başlanan yerden top en az 2.5 metre hareket edince top tekrar oyundadır. Her iki takımdan da hiçbir oyuncu top 2.5 metre hareket etmeden topa dokunamaz. Oyunu tekrar başlatan oyuncu 4 saniye içinde topu oyuna sokamazsa hakem düdüğünü çalar ve diğer takım için oyuna tekrar başlama verir. Atışı kullanan oyuncunun oyuna tekrar başlamadan doğrudan potaya atış yapmasına izin verilmez. Top oyuna girdiğinde ve başka bir oyuncu tarafından topa dokunulduğunda sayı yapabilir. Tekrar oyuna başlama atışını kullanan oyuncu, hakem oyuna başlama atışının kullanılabileceğini işaret etmek için düdüğünü çaldıktan sonra ve top elinden çıkmadan önce sınır çizgilerden birine veya sınır çizgisinin diğer tarafındaki oyun alanına basarsa, hakem karşı tarafa oyuna tekrar başlama (§ 3.6m maddesine bakınız) veya topun oyun alanı dışına çıktığı kararını verir (§ 3.7 maddesine bakınız).

3.10 Serbest atış
a serbest atış ne zaman verilir:
Hakem ( § 3.6 )maddesindeki kurallardan birinin ihlal edildiğini işaret ettikten sonra karşı tarafa bir serbest atış verilir.

b) serbest atışın yeri:
Serbest atış ihlalin yapıldığı noktadan yapılır. Bununla birlikte, bazı turnuva kurallarına göre (özellikle üst düzey korfbol oyununda) penaltı noktasından serbest atış kullanılır.

c) serbest atış nasıl kullanılır:
Serbest atış kullanacak olan oyuncu topu ellerine aldığında, hakem kollarından birini yukarı kaldırır ve kaldırdığı elindeki dört parmağıyla 4 saniye içinde oyunun tekrar başlaması için düdük çalacağını belirten işareti verir. Kolun kaldırılmasından sonra iki ihtimal vardır (A ve B ‘ye bakınız).

A

  1. Tüm oyuncular serbest atış kullanan oyuncudan en az 2,5 m’lik mesafede olmalıdırlar.
  2. Serbest atış hücum bölgesinden kullanıldığında, aynı takımın oyuncuları da birbirinden 2,5 metre uzakta bulunmalıdırlar.

Dört saniyelik hazırlanma süresinde yukarıdaki şartlar yerine getirilir getirilmez, hakem oyunu tekrar başlatmak için düdüğünü çalar. Serbest atışı kullanacak olan oyuncu, oyunun başlaması için düdüğün çalınmasından sonra 4 saniye içinde topu kullanmalıdır. Atışı kullanan oyuncu bu sürede topu oyuna sokmazsa, hakem düdüğünü çalar ve savunma yapan takım için oyuna tekrar başlama verir. Karşı takımın oyuncuları, serbest atışı kullanan oyuncu topu hareket ettirene kadar veya bir kolu veya bacağıyla açıkca görülebilen bir hareket yapana kadar 1. koşula uyarak durmalıdır. Serbest atışı kullanacak oyuncu ile aynı takımın oyuncuları top oyuna girene kadar 1. ve 2. koşulu karşılayacak şekilde durmalıdırlar.
Top oyuna aşağıdaki durumlardan herhangi biri meydana geldiğinde girer;
ya
1) defans yapan takımdan bir oyuncu topa dokunduğunda
ya
2) serbest atışı kullanan oyuncu ile aynı takım oyuncularından biri serbest atışın kullanıldığı yerden en az 2,5 m’lik bir mesafede dururken topa değdiğinde
ya da
3) topa en azından serbest atış alanından en az 2,5 metre hareket ettiğinde (zemin boyunca ölçüldüğünde). Serbest atışı kullanan oyuncu, serbest atıştan direkt olarak potaya atış yapamaz. Sadece top oyuna girdikten ve başka bir oyuncu tarafından dokunulduğunda sayı yapabilir.

B
Hakemin kolunu kaldırmasıyla oyuncular 4 saniye içinde A’da bahsedilen 1. ve 2. koşulu yerine getirmezlerse, hakem kolunu kaldırır. Bu durumda hakem ard arda iki kez çabuk bir şekilde düdük çalar; İlk seferinde oyunu tekrar başlatmak için, ikinci kez oyunu durdurmak ve ihlal yapan takımı serbest atışla cezalandırmak için. İhlali yapan takım hücüm eden takımsa oyuna tekrar başlama verilir; savunma takımıysa yeni bir serbest atış verilir. Defans takımı iki kez bu ihlali yaparsa, hakem penaltı verecektir. Her iki takımın oyuncuları da 2,5 metrenin içinde bulunuyorlarsa, hakem serbest atış kullanılan noktaya en yakın kişiyi cezalandırır. Hakem her iki takım oyuncularının da aynı yanlış mesafede olduklarını düşünürse hücum yapan takım cezalandırılacaktır.

3.11 Penaltı
a) penaltı ne zaman verilir:
Aşağıdaki durumlarda penaltı verilir:
A Hücum oyuncusunun sayı atma şansının kaybedilmesine yol açan ihlaller: Bu durumda hakem hemen bir penaltı verir.
B Defans oyuncusu tarafından hücum oyuncusunun sayı yapma şansını engellemede tekrar eden ihlaller. Bu gibi durumlarda hakem penaltı verebilir.

b) penaltı atışının yeri:
Penaltı, hücum bölgesinin bir oyuncusu tarafından hemen penaltı noktasının arkasında durarak kullanılmalıdır (§ 1.2 maddesine bakınız).

c) penaltı nasıl kullanılır:
Penaltı kullanan oyuncu penaltı noktasının hemen arkasında durmalı ve penaltı noktası ile pota arasındaki zemine top elinden çıkmadan önce vücudunun herhangi bir bölümüyle dokunmamalıdır. Top oyuncunun elinden çıkana kadar diğer oyuncular penaltı noktasından ve potadan 2,5 m’lik bir mesafede durmalıdırlar. Karşı takım, antrenör ve takımın yedek sırasındaki kişiler atışı kullanan oyuncuyu rahatsız edebilecek herhangi bir hareketten kaçınmalıdırlar.

Kurallar Oyun Kuralları Komitesi tarafından hazırlanmış ve Uluslararası Korfbol Federasyonu tarafından onaylanmıştır.

Çeviren: Lale Güler

22 - 31 Ekim 2010 tarihleri arasında Hollanda'da yapılacak olan Avrupa Korfbol Şampiyonası grupları belli oldu.

16 ülkenin yer alacağı şampiyona 4 gruptan oluşuyor.Belçika'nın Deinze şehrinde gerçekleştirilen IKF kongresinde gerçekleştirilen kuralar sonucunda gruplar belli oldu.Milli takımıza turnuvada başarılar diliyorum.

A Grubu:

Hollanda,Almanya,Macaristan,Sırbistan



B Grubu:

Belçika,Katalonya,Polonya,İskoçya



C Grubu:

Çek Cumhuriyeti,Galler,Portekiz,Türkiye



D Grubu:

Rusya,İngiltere,Slovakya,İrlanda

Korfbol Dostluktur!

Ülkemizde gelişme sürecinde olan ve kapılarını herkese açan korfbol sporu arkadaşlığın, dostluğun ve dayanışmanın güzel örneklerini de sergiliyor.

Marmara ve Okan Üniversiteleri bunun en güzel örneği..

Bir yanda korfbolu Türkiye'ye getiren takım, Marmara Üniversitesi... Diğer yanda korfbolla bir ay önce tanışan ve ilk kez korfbol oynamak için sahaya çıkan Okan Üniversitesi.

Marmara Üniversitesi yıllardır oynamanın ve bu sporda öncü olmanın verdiği tecrübeyle sahada üstün. Maçı farklı kazanıyor.

Ancak kazanan sadece Marmara Üniversitesi değil. Korfbol kazanıyor.

Çünkü sahada dostluk var, centilmenlik var, yardımlaşma var, rakibine saygı var, eğlence var.

Olmayan şeyler de var sahada... Kavga yok, gürültü yok, itiraz yok, gerginlik yok..

Evet farkındayız... Çok normal değil bu... Alışık değiliz böyle şeylere...

Sorun bakalım Okan Üniversitesi'nin öğrencilerine, en çok zevk aldıkları maçın hangisi olduğunu?

Maçtan sonra çekilen bu fotoğraf herşeyi anlatmıyor mu?

Sporun ne demek olduğunu? Arkadaşlığın, dostluğun, katılımcı olmanın, yarışmanın ne anlama geldiğini?

Teşekkürler Marmara Üniversitesi, teşekkürler Okan Üniversitesi, teşekkürler bu fotoğrafın çekilmesinde emeği olan herkese.